Connect with us

NHL

Què és el NHL/NHLPA player assistance program?

De vegades és difícil separar la figura que tenim dels jugadors de l’NHL com a persones humanes. Per això cada vegada que cometen un error, i no em refereixo als que poden fer al gel, ens costa relacionar i reconèixer aquests problemes que poden tenir com a reals.

Per això es va crear el ‘NHLPA player assistance program’ traduït com el programa d’assistència als jugadors de l’NHL. És un programa creat el 1996 per oferir ajuda i donar recursos a aquells jugadors o famílies d’aquests jugadors amb problemes de salut mental, ús de substàncies o altres problemes d’aquesta mena.

A través d’aquest programa, els jugadors tenen accés a múltiples recursos, inclosos una línia directa de trucada, consellers i professionals de la salut mental perquè els ajudin amb els seus problemes respectius. La confidencialitat i la privadesa que ofereix és una de les parts fonamentals del programa. L’associació de jugadors no revela mai el motiu pel qual els jugadors ingressen al programa, deixant als afectats la llibertat de si volen ser ells els que parlen del tema si ho desitgen.

Per als equips, encara que el jugador segueix pertanyent a l’equip no ocupa plaça a les plantilles mentre estiguin dins del programa

Si bé alguns jugadors mai revelen públicament per què van ingressar al programa, altres estan disposats a compartir-ho. Per exemple, quan el defensa de Colorado Avalanche, Samuel Girard, va ingressar al programa d’assistència, va ser molt obert i va encoratjar altres a buscar ajuda si es trobaven en una situació similar.

“He pres una decisió proactiva per cuidar la meva salut mental i començaré un tractament per a una ansietat i depressió severes que no han estat tractades durant molt de temps i que em van portar a l’abús d’alcohol”, va dir Girard en un comunicat. “Cuidar la seva salut mental és molt important i animo tothom a parlar i buscar ajuda si senten que la necessiten”.

Per als equips, encara que el jugador segueix pertanyent a l’equip no ocupa plaça a les plantilles mentre estiguin dins del programa. En quant a quant de temps estan els jugadors al programa depèn cada cas i poden estar tot el que necessitin.

Hi ha quatre etapes depenent de si els jugadors compleixen o no els requisits del programa:

  • Etapa I: Ingrés al programa; sense penalització.
  • Etapa II: No complir amb allò pactat a l’etapa I provoca la suspensió sense sou mentre el jugador rep tractament.
  • Etapa III: No complir amb allò pactat a l’etapa II desencadena una suspensió que dura un mínim de sis mesos sense sou, seguida d’una sol·licitud per tornar a l’equip.
  • Etapa IV: Estar en aquesta etapa comporta una suspensió que dura un mínim d’un any, sense garantir la tornada a l’NHL.

Sembla que la darrera dècada la societat estigmatitza menys els problemes mentals i és capaç de veure amb altres ulls l’ús de substàncies abusives. Mostrar les debilitats ja no es castiga tant, s’intenta canviar i ajudar les persones que ho necessiten.

Patrik Laine | NHL.com

Aquest canvi també es veu al món de l’NHL on només a la temporada 2023-24, diversos jugadors van ingressar al programa a la recerca d’ajuda. Entre aquests noms hi havia l’extrem dels Blue Jackets, Patrik Laine, el davanter de Colorado, Valeri Nichushkin o el defensa de Colorado, Samuel Girard. Durant la temporada 2022-23, el davanter dels Red Wings, Jakub Vrana, es va allunyar de l’organització i va passar uns mesos al programa. El davanter dels Predators, Michael McCarron, i el porter dels Panthers, Spencer Knight, també ho van fer.

El cas de Nichushkin és el darrer que se n’ha fet ressò. Sent la segona vegada que ingressa al programa en tot just 13 mesos. A més, tots dos ingressos han estat mentre el seu equip, Colorado Avalanche, jugava els playoffs. Com que és la segona vegada, el cas del rus és dels primers que hem vist que ha arribat a l’Etapa III del programa, sis mesos sense sou entre altres coses.

Sabent que venim d’una lliga on el que més s’aplaudia era la masculinitat tòxica i que mostrar els problemes mentals era una cosa de “nenes”, veure que cada cop més jugadors són capaços de reconèixer els seus problemes i intentar arreglar-los deixa una visió de l’NHL molt més moderna. Queda encara molt per fer però que existeixi aquest programa i que cada cop es reconegui més, només mostra el canvi a positiu que està vivint l’NHL.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL