Connect with us

Història

Els Sharks de la 2015/16 prop de mossegar la Copa

En la temporada 2014/15 de l’NHL, els San Jose Sharks no es van classificar per a la postemporada per primera vegada en 10 anys. Un registre de 40-33-9 i 89 punts van ser els pitjors números en una campanya completa des de la 2002/03. Com a resultat, Todd McLellan, entrenador cap, i l’organització van decidir separar els seus camins. McLellan va acabar la seva etapa com el tècnic amb més victòries en la història de la franquícia i va ser substituït per Peter DeBoer.

A l’estiu, els Sharks van ser proactius a l’hora d’incorporar nous organitzadors a la plantilla i van signar a Paul Martin, Joel Ward i Dainius Zubrus. San Jose també va sumar al porter Martin Jones, clau en el curs pròxim, mitjançant un traspàs des dels Boston Bruins per Sean Kuraly i un pick de primera ronda en 2016. Els Sharks necessitaven un nou porter, perquè Antti Niemi havia estat canviat als Dallas Stars dos dies abans.

Martin Jones, dels San Jose Sharks, desvia un tret contra els Los Angeles Kings en el tercer partit de la primera ronda de la Conferència Oest de 2016 en el SAP Center de San José, Califòrnia. Getty Images

Els Sharks van començar la temporada regular endollats i van guanyar els seus primers quatre partits, tres d’ells fora de casa. San Jose va anotar 14 gols i només va permetre dos. A partir d’aquí, van començar els dubtes. Els Sharks van perdre vuit dels seus següents 11 trobades i semblava que estaven destinats al desastre. No obstant això, van virar el rumb durant novembre i van guanyar set de vuit duels per a tancar el mes.

Al desembre, San Jose es va refredar de nou i únicament va sumar quatre triomfs en tot el mes, un total de 10 punts. El calendari va canviar a un nou any i els Sharks van trobar el seu camí definitivament amb una ratxa de 10 partits puntuant per a acabar el mes. L’impuls va seguir fins a febrer, quan van registrar 8-4-2.

Aquest mes, els Sharks també van realitzar un traspàs que va reforçar a l’equip per a la postemporada. San Jose va enviar a Raffi Torres i dues segones rondes als Toronto Maple Leafs. A canvi, Roman Polak i Nick Spaling van arribar a San José. Encara que no destacaven en la fulla d’estadístiques, tots dos van disputar més de 20 xocs en la campanya regular i tots els partits dels playoffs.

Malgrat que, estadísticament, l’exercici 2015/16 dels San Jose Sharks no sigui el millor de la franquícia, l’equip va avançar per primera vegada a la final per la Copa

Els Sharks van acabar tercers en la divisió Pacífica amb 98 punts. Així, l’aparellament de primera ronda els va enfrontar als seus rivals, els Los Angeles Kings. San Jose va vèncer als Kings en cinc partits impulsat pels cinc gols de Joe Pavelski en tantes trobades. Els Sharks van robar els dos primers partits lluny de casa i es van dividir els dos següents en el SAP Center. San Jose, amb un avantatge de 3-1, va derrotar als Kings per 6 a 3 en el cinquè per a guanyar la sèrie a Los Angeles.

En la segona ronda, els Sharks es van citar amb els Nashville Predators, que havien entrat en els playoffs a través del comodí. Tots dos conjunts van guanyar els seus partits com a locals i la sèrie es va estendre fins al decisiu setè duel, on la tendència va continuar. L’eliminatòria va presentar dos partits que van necessitar de pròrroga per a decidir-se, inclosos tres temps extra en el quart. Logan Couture va anotar sis gols en la sèrie i Pavelski va ficar quatre per a impulsar l’atac. En defensa, Jones va desactivar als Predators a casa i només va encaixar cinc punts en quatre trobades, inclosa una porteria a zero en el setè.

Els Sharks es van veure les cares amb els St. Louis Blues, segons en la divisió Central, en les finals de la Conferència Oest. Jones va resultar crucial entre pals per a San Jose. El porter de North Vancouver va permetre únicament dos punts en la derrota en la primera trobada i va posar el cadenat a la seva porta en el segon i tercer. Després, va encaixar sis gols en la derrota en el quart xoc i tres i dos punts, respectivament, en els triomfs en el cinquè i sisè. L’ofensiva dels Sharks també va complir en tots els aspectes i va anotar 22 gols en aquests sis duels.

D’esquerra a dreta, Joe Thornton, Joe Pavelski, Tomas Hertl, Brent Burns i Paul Martin, dels Sharks, en la línia blava abans del primer partit de la final per la Stanley Cup de 2016 en el Consol Energy Center de Pittsburgh, Pennsilvània. Getty Images

En la final per la Stanley Cup, els Sharks es van topar amb els Pittsburgh Penguins, segons en la divisió Metropolitana. San Jose va començar amb mal peu i va perdre els dos primers partits a Pittsburgh, tots dos per la mínima diferència i en la pròrroga en el segon. En el tercer, els Sharks van guanyar el primer partit de la seva curta història com a franquícia en la final per la Copa i van retallar distàncies en la sèrie.

No obstant això, els Penguins van guanyar la quarta trobada i van tornar a casa amb un avantatge de 3 a 1 en l’eliminatòria. Els Sharks van negar a Pittsburgh una dolça Stanley Cup a casa i van retornar la sèrie a San José. Amb un 2-1 en contra i menys de dos minuts restants en el marcador, els Sharks van substituir a Martin pel sisè jugador a la recerca de l’empat. En canvi, Patric Hörnqvist va segellar el partit, l’eliminatòria i la Stanley Cup mitjançant un tant a porta buida.

Malgrat que, estadísticament, l’exercici 2015/16 dels San Jose Sharks no sigui el millor de la franquícia, l’equip va avançar per primera vegada a la final per la Copa. No obstant això, el conjunt d’aquell any no posseeix el millor registre de la franquícia i tampoc va establir rècords mai abans aconseguits. Fins avui, amb fama de no estar a l’altura en el playoff, no han tornat a barallar pel trofeu de Lord Stanley. Per això, aquell equip de San Jose va trencar un sostre important per a la franquícia d’expansió de 1992 i, encara que va perdre en sis partits, va realitzar la millor temporada de la seva història.