Només fa tres temporades els Seattle Kraken es van convertir a l’equip #32 de la lliga. Un número que semblava perfecte. Atorgava equilibri al nombre d’equips de cada conferència i a més feia que es classifiquessin per a playoffs exactament la meitat d’equips de conferència. Es mantenien els 82 partits per temporada i el format semblava funcionar.
I amb tots aquests arguments a favor de mantenir l‘status quo, durant aquesta temporada no hem fet més que escoltar rumors sobre més expansions a la lliga; a més rumors de diverses franquícies.
Vull fer un ull a quines ciutats es rumoregen, el motiu pel qual podria ser viable una expansió, i quins escenaris d’expansions a l’NHL podríem arribar a veure. Comencem.
Ciutats que opten a franquícia NHL
- Houston
Sense cap dubte un dels rumors que més fort sonen en quant a expansió per a l’NHL. Houston és la quarta ciutat més gran dels Estats Units en nombre de població, compta amb franquícies professionals (Houston Rockets a la NBA, Houston Astros a la MLB, Houston Texans de la NFL), i té totes les infraestructures per competir en aquest mateix moment . A més crearia per geografia una rivalitat natural amb els Dallas Stars (que són una de les franquícies més aïllades del mapa). Anteriorment van fer de filial a l’AHL amb la franquícia de Houston Aeros.
Abans de res cal pensar com un negoci i aquesta és una ciutat que molt possiblement donaria més beneficis que diverses de les que ja competeixen a la lliga, i un dels motius pels quals fins i tot una expansió de la lliga podria tenir sentit. Tard o d’hora Houston tindrà un equip a l’NHL, més encara veient com Tim Ferttita, amo dels Rockets, es mou per fer-ho realitat.
- Atlanta
Seria la tercera vegada que Atlanta té una franquícia a l’NHL. Anteriorment van tenir els Atlanta Flames, cap al 1972, com us imaginareu aquesta franquícia ara són els Calgary Flames. El 2000 el segon intent va començar amb els Atlanta Thrashers, franquícia que va acabar anant-se a Winnipeg (Jets). Amb aquest historial perquè tornaria a optar Atlanta a una franquícia?
La realitat és que durant els darrers 15 anys Atlanta s’ha desenvolupat encara més com a ciutat. És ara mateix la vuitena ciutat als Estats Units en nombre de població i amb aquest desenvolupament s’assumeix que l’interès a l’hoquei gel augmentaria (i a la resta d’esports). Òbviament Atlanta compta amb diverses franquícies de les grans lligues (Atlanta Hawks a la NBA, Atlanta Falcons a la NFL, Atlanta Braves a la MLB). Com veieu hi ha motius pels quals es podria considerar un tercer intent (hi han diversos conglomerats de persones apostant per fer una nova pista) a la lliga, però també és un lloc on ja han fallat dues franquícies i repetir un error per tercera vegada seria bastant greu, sobretot tenint en compte totes les alternatives que tenim, cosa que ens porta a…
- Salt Lake City
El propietari dels Utah Jazz (Ryan Smith) va comentar fa mesos que estaven treballant a aconseguir una franquícia de l’NHL. Ryan ja havia dit en diverses ocasions que volien tenir una altra franquícia de les grans lligues i l’NHL ha tingut uns quants partits de pretemporada a Salt Lake (i olimpíades) durant els últims anys, sempre amb bona rebuda per part dels fans a Salt Lake City. Així que desig concedit, si res no ho fa malbé sembla que la ciutat de l’estat d’Utah podrà tenir una franquícia NHL però no via expansió, serà via reubicació dels Arizona Coyotes. A més geogràficament cobriria un bon buit i li donaria un altre rival als Colorado Avalanche.
- Quebec City
És la rumor eterna. Una ciutat on els fans estan bojos per l’hoquei gel i on aconseguir bons números quant a presència al gel està assegurat. Quan Vegas va aconseguir una franquícia l’única altra ciutat que va aplicar per una va ser el Quebec i segons Bettman no era realista per dos motius. El dòlar canadenc i que tenir un altre equip a l’est complicaria molt geogràficament l’estat de la lliga. Són motius que en el moment a un ja li costava empassar-se i que ara mateix després de les dues noves expansions serien totalment il·legítims per denegar una expansió. El motiu real és que sembla que a la lliga li sembla que tenir franquícies als Estats Units li pot portar més beneficis a llarg termini que al Canadà. Igual que amb Houston, esperem que tard o d’hora aquesta ciutat torni a tenir la franquícia que es mereix.
- Toronto
Algunes ciutats posseeixen diverses franquícies (per exemple Nova York o Los Angeles). Amb totes les bromes i vacile que hi ha amb Toronto per part dels fans de la lliga hi ha una cosa que no es pot negar, i és que compten amb alguns dels fans amb més passió de tota la lliga. No hi ha dubte que una altra franquícia a la ciutat seria un èxit, a més d’aconseguir una altra super rivalitat per a l’NHL i el Canadà. Seria un cas d’èxit assegurat per a la lliga i un servidor creu fermament que és una sèrie possibilitat en el futur per a la lliga.
- Portland
Portland compta amb dos factors molt a favor per a una possible franquícia. El primer és que ja tenen un estadi llest per a l’NHL ara mateix. El segon és que donaria una rivalitat instantània amb els nous Seattle Kraken (i Canucks). És una ciutat on les seves franquícies han estat reeixides i vist l’èxit de Seattle de moment es pot ser optimista pensant en un futur en què Portland té la seva franquícia de NHL.
- Milwaukee
Milwaukee gairebé té una franquícia als 90 i al final van cancel·lar la seva candidatura per motius econòmics. És un motiu vàlid per posar-los a baix en una llista de possibles destinacions a l’NHL però no es pot negar que ja compten amb dues franquícies de grans esports i que donarien una gran rivalitat als Chicago Blackhawks i Minnesota Wild, dos dels grans mercats de l’NHL. A més Wisconsin és històricament un dels estats més populars per a l’hoquei gel.
- …¿Europa?
Tot i que logísticament és un infern fer-ho funcionar (i haurien de ser diverses franquícies alhora), el rumor que l’NHL podria arribar a expandir-se a Europa fa temps que sona. Personalment crec que no és viable, però en cas de ser-ho cal pensar que haurien de ser com a mínim 2 franquícies. Hèlsinki sembla una aposta segura en quant a èxit i l’altra seria una mica més complicat. Estocolm és una ciutat amb els recursos però on la gent sembla importar-li més altres esports com el futbol. Potser tindria més sentit una ciutat com Zurich, Munic o fins i tot Londres malgrat que ara mateix pugui sonar a ciència ficció.
Escenaris en quant a expansió
- Tot es queda igual
Gary Bettman va comentar fa poc que estaven contents amb l’estat actual de la lliga. Jo penso que ara mateix l’equilibri és perfecte, però com ja he esmentat, hi ha moltíssim fum amb possibles expansions i on el riu sona…
- Expansió de dos equips a Europa
El que hem comentat anteriorment. Sembla més fantasia que una cosa realista. El calendari ara mateix ni se m’acut com seria però logísticament és un infern per a la lliga i no creiem que el possible benefici sigui més gran que tots els desavantatges que comportaria realitzar-lo.
- Expansió de dos equips a Nord Amèrica
Independentment de quins equips siguin, dos nous equips a la lliga sembla un escenari realista. El desavantatge és que trenca el perfecte equilibri que té la lliga ara mateix. Crec que amb aquest format fins i tot es podria mantenir el nombre de partits de temporada regular.
- Expansió de quatre equips (Houston, Toronto, Phoenix (amb nova franquícia) i Quebec City)
Si, si, sona a autèntica bogeria però escolteu-me abans de posar-vos les mans al cap.
Amb aquesta expansió aconseguim posar la lliga en 36 equips, 18 per conferència (els canadencs a l’est i els altres dos a l’oest), cobrim diversos mercats que seran un èxit i podem arreglar altres problemes de l’estrebada, com per exemple el actual format de playoffs que és una brossa. En quant a calendari, només incorreria en un lleuger augment de partits de temporada regular (2 partits vs cada equip de l’altra conferència i 3 partits contra tots els equips de la teva conferència per exemple, la qual cosa serien 87 partits). A playoffs es podria fer un play-in entre l’equip que quedi 8-11 i 9-10 de dues sèries al BO3 i després el format tradicional del #1 conferència contra el #8, etc (en aquest cas seria guanyador play in) .
Sincerament se’m faria molt estrany veure l’NHL introduint 4 franquícies alhora però qui havia de dir fa 30 anys que l’NHL tindria 32 equips?
I vosaltres, quines ciutats creieu que podrien ser les properes a comptar amb un equip de l’NHL?