Amb el pas dels anys i veient com l’NHL s’anava expandint per tot el territori nord-americà (excloent-hi Mèxic), establint noves franquícies en mercats que en antany ni s’haurien tingut en compte atesa la seva manca de tradició al voltant de l’hoquei gel, moltes persones apostaven (i encara ho fan) per un segon equip a Toronto, al capdavall, la ciutat d’Ontario és el mercat hockystíc més gran del món. Aquestes suposicions s’han quedat al tinter de la rumorologia però mirant el passat, l’altre gran mercat històric canadenc, Montreal, sí que va gaudir de dues franquícies simultànies.
A principis del segle XX, abans fins i tot del naixement dels Habs, van existir els Montreal Wanderers, conjunt que es va alçar campió de l’Stanley Cup quatre vegades durant l’era amateur. Aquest equip va estar involucrat en la creació de l’NHA, lliga que acabaria desembocant a l’actual NHL. Amb la creació precisament dels Canadiens, els quals estaven enfocats cap a la comunitat francòfona de la ciutat, els Wanderers farien el mateix amb els habitants anglòfons, tot i així, aquests últims veurien com el seu pavelló cremava i eren condemnats a la desaparició.
No trigaria a aparèixer el relleu, un grup de persones influents dins de la comunitat anglòfona de la ciutat de Montreal prendrien la decisió de donar vida a un nou equip dedicat majoritàriament a aquesta comunitat, amb això naixerien els Maroons. L’impulsor de la idea va ser James Strachan, també propietari dels Wanderers als seus inicis, el qual va voler recuperar el nom original però diversos problemes burocràtics li van fer desestimar la idea. Oficialment el nom de la franquícia era Montreal Professional Hockey Club però els mitjans informatius van començar a anomenar-los Maroons degut al color dels uniformes que vestien, sobrenom que faria fortuna sense cap dubte.
Los Maroons, dotze anys d’existència plena de èxits
Els Montreal Maroons entrarien a l’NHL el 1924 juntament amb els Boston Bruins, encara que al principi els Habs s’hi oposarien, una quota d’entrada de $15,000, dels quals $11,000 van ser per a ells, els acabaria de ‘convèncer’.
No trigarien a començar a donar alegries els seus aficionats, mentre els segons omplien el nou Montreal Forum (compartit amb els Habs), els primers oblidarien ràpidament la nefasta campanya inaugural per alçar-se amb la seva primera Stanley Cup en la seva segona temporada en actiu després de derrotar a la final als Victoria Cougars de la WHL. Aquesta no seria l’única copa de la seva curta història, al 1935 tornarien a coronar-se campions de l’NHL després de derrotar a la finalíssima a Toronto, sumant la seva segona i última Stanley.
Coincidint amb la denominada ‘Gran depressió’, crisi econòmica que va assotar fortament Amèrica del Nord, els Maroons decidirien posar punt i final al seu camí a l’NHL després de tancar el curs de 1937/38 fora de les places que donaven accés als playoffs. Aquesta crisi financera també colpejaria els Habs pel que fa a l’assistència de públic als seus partits, encara que en disposar d’una fan base més àmplia que la dels seus veïns aconseguirien tirar endavant. Cal ressaltar que durant els anys 30, les dues franquícies de Montreal estarien sota el mateix conjunt de propietaris, sent a ulls d’aquests una decisió evident la «d’eliminar» un dels dos equips per així no fer-se competència directa entre ells pels possibles fans .
Durant dècades els Maroons van tenir l’honor ser l’última franquícia fora del grup denominat Original Six a guanyar l’Stanley Cup, situació que finalitzaria a principis dels anys 70 en fer el mateix els Philadelphia Flyers.
Una plantilla plena de talent
Un aspecte molt significatiu dels Maroons va ser la seva tremenda competitivitat des del primer dia fins al darrer, únicament en tres campanyes van quedar amb balanç negatiu en quant a victòries/derrotes. Entre les seves files van passar fins a 11 jugadors que més endavant veurien com eren induïts al Saló de la fama de l’hoquei gel, donant fe de la tremenda qualitat que atresorava el roster.
Llista de jugadors dels Maroons induïts al Hall of Fame de l’hoquei gel
- Clint Benedict
- Toe Blake
- Georges Boucher
- Punch Broadbent
- Lionel Conacher
- Alec Connell
- Red Dutton
- Reg Noble
- Babe Siebert
- Hooley Smith
- Nels Stewart
Els millors productes oficials dels Canadiens by Fanatics a només un clic de distància.
Uniformes
Aquests són els uniformes que van utilitzar tant els Wanderers, en el seu periple per l’NHL com els Maroons.