Al Bridgestone Arena, arribava “The face of hope” per a Chicago. Els Blackhawks es fan amb un talent descomunal, però a més, van completar una molt bona primera ronda amb Oliver Moore (center de l’equip de desenvolupament USA) a la posició número 19.
Era un secret de domini públic que el pick 1 seria per a Connor Bedard, el petit davanter canadenc. Després de 12 anys, un jugador de la Western Hockey League és triat en primera posició del Draft NHL. L’últim va ser Ryan Nugent-Hopkins el 2011 draftejat pels Oilers.
És impossible no imaginar l’inici d’una nova era a Chicago amb l’arribada de Bedard, l’anomenat talent generacional més potent des de l’arribada de McDavid. Només se n’ha dubtat en alguna review per la seva grandària i adaptació a la duresa i cossos a què s’enfrontarà a l’NHL, però el seu skill set, el seu tir i el seu IQ l’avalen per triomfar des del minut u.
En segona posició, amb el pick 2, Anaheim s’havia de decidir entre Fantilli o el suec Leo Carlsson. Es van decidir pel centre europeu en detriment del davanter de la Universitat de Michigan. En molts mocks del Draft, no esperaven que Carlsson acabés jugant a Anaheim, però la seva arribada al costat dels recents talents espectaculars que estan germinant als Ducks com Zegras i McTavish fan que un fantasiegi amb una davantera d’autèntic luxe en molt pocs anys.
Comparacions amb Barkov, en què destaca la seva eficiència, força i intel·ligència. No és un jugador de highlights, ni de plasticitats però que ha demostrat en lligues d’adult com la SHL amb l’Örebro quallant grans actuacions i amb minuts importants (fins i tot a Playoff) que és capaç d’aportar des del seu aterratge a Anaheim.
Fantilli no podia caure gaire més avall, i els Blue Jackets no han deixat escapar l’ocasió. Pick 3 per a Columbus en què lliguen Adam Fantilli. És possible que es quedi una temporada més a la NCAA, on segurament ha estat el millor talent de la lliga per continuar desenvolupant aspectes del seu joc. Un motor incansable, puck-dominant i sense por del contacte, acostumat a defensar i protegir la neutral zone, Fantilli aterra en una franquícia sense un rumb clar, però amb talent jove per continuar construint amb el pas dels anys.
Els Sharks, en 4ta posició, trien William Smith, sorpresa de la nit, que sumats als Eklund, Bordeleau i Bystedt, completa un cúmul de talent “in the making” molt interessant. Smith va igualar el rècord de punts (20) a l’IIHF World Under-18 que ostentava Jack Hughes en solitari. Queda demostrat que té un do per anotar i assistir-hi molt destacable, el que anomenen un high-end passer. 127 punts en 60 partits amb l’equip desenvolupament USA també deixen molt clar quin tipus de jugador és. El que és clau aquí serà veure com gestiona aquest talent la franquícia de San Jose.
En 5a posició els Canadiens es feien amb els serveis de David Reinbacher, primer defensa d’aquesta “camada”. Un top-pair en potència.
Si algun però hem de posar aquest pick, és sens dubte el moment Carey Price oblidant-se del cognom del noi i havent de ser ajudat per fer la selecció…
Aquí el vídeo:
Ve de jugar a la Lliga Nacional de Suïssa, jugant davant d’homes, cosa que sempre marca molt el ritme i l’evolució dels joves talents defensius de la classe. Seguint l’estela d’un tal Roman Josi, no li hauria d’anar malament.
Si al talent ofensiu que té Canadiens amb Suzuki, Caufield i Dach, hi sumem la incorporació de Reinbacher i Hutson, es queda un equip titular de qualitat. Veurem si això es compleix!
Un altre defensa importantíssim en aquesta generació és Dmitriy Simashev, el rus. Arizona ha anat amb tot per aconseguir el pick 6 de la nit. Una altra de les grans sorpreses de la nit sens dubte. La caiguda de Michkov, que comentarem més endavant, va propiciar que es desencadenés un upgrade en totes les eleccions a partir de la 3a o 4a elecció. En aquest cas, Arizona tenia molt clar que aniria a buscar talent defensiu, i Simashev, militant a la KHL amb minuts molt reduïts, ha estat capaç de convèncer la franquícia Yote.
L’any passat van draftejar Lamoureux, un altre defensa gran i hàbil com Simashev, un two-way defenseman, la idea d’Arizona és clara i el seu pla continua avançant. Per sort, el rus ja té la mida i la força per adaptar-se a la lliga, faltarà veure com adapta el seu kit d’habilitats a la gran lliga.
Arribem al pick 7, el conflictiu de la nit. Qui havia d’estar darrere de la polèmica? Sens dubte els Flyers de Philadelphia…
Matvei Michkov, talent a dojo però amb moltíssimes “red flags” a sobre en aquests últims mesos al voltant de la seva actitud. Una cosa és clara, i és que les seves habilitats van sorprendre el món de l’hoquei en el seu any júnior, posant el seu nom a dalt de tot de moltes taules. Els Flyers necessiten un high-end talent, i Michkov ho és. Hàbil i famolenc supleix la seva manca d’aspectes físics destacables quant a mida o velocitat.
L’agressivitat i l’olfacte que té fa que els Flyers prenguin el risc d’escollir-lo. Necessiten sí o sí un talent “superstar”, més enllà que pugui ser un corser salvatge. Valdrà la pena? El temps ho dirà. Sens dubte, el pick més polèmic de la nit.
Els Capitals, al pick número 8 trien Ryan Leonard, l’ala que es fixa a Tuch, Tkachuk i Hyman que deixa una mica freda a la fan base dels Caps. Tal com s’anava fent la nit, molts veien el rus Michkov i el seu high-risk/high-reward vestint de vermell blanc i blau.
Als despatxos, van dubtar entre Leonard, Dvorsky i Benson. Finalment van apostar pel més versàtil. Qualitats per ser un top-six que compleix bé totes les facetes del joc. Si hi ha alguna cosa en què sí que podem destacar Leonard, és al seu forecheck. Cosa que a l’hoquei gel actual cobra molta importància. En aquest equip tan temut com és el USNTDP va destacar, i això sempre dóna punts de cara al Draft.
Pick 9, Detroit Red Wings tria Nate Danielson, un center gran, adaptat des de ja per jugar en grans lligues pel seu físic. Complet, pot esdevenir un segon o tercer center de molta confiança. Un two-way center capaç de defensar i que segurament disposarà de minuts en inferioritat.
A la desena elecció d’aquest Draft, els Blues aposten per Dalibor Dvorsky, un center capaç d’impactar a qualsevol racó de la pista. Destaca per la seva habilitat en espais reduïts però que avui necessita millorar la seva velocitat. El ritme NHL és molt exigent, i la seva capacitat atlètica actual, queda una mica lluny per destacar a la lliga.
Hi ha diversos noms disponibles un cop fetes les deu primeres eleccions que poden arribar a sorprendre, com Benson, Perreault, Yaroslavl Jr., Wood, Cristall o Honzek.
A la 11a posició, els Canucks draftegen Tom Willander, defensa suec, segurament el millor o un dels millors patinadors d’aquesta classe. Haurà de millorar el seu set ofensiu per fer-se un lloc a l’NHL, però defensivament té qualitats per aportar als de Vancouver.
Posició número 12, Daniil But arriba a Arizona sorprenentment. Molt poca gent esperava que But sortís abans del pick 20, però Arizona ho tria en el seu segon pick de la nit, deixant enrere noms molt potents com els esmentats un parell de paràgrafs anteriors.
Segurament pensant en el futur amb el pick de l’any passat Logan Cooley per poder combinar-se gràcies a les facetes que aporta But al joc. Talent ofensiu amb una mida considerable, que sap fer servir per protegir el disc mentre crea espai per al seu tir (gran envergadura) o per assistir-hi.
Un dels picks guanyadors d’aquest draft per a mi és el 13è, obra dels Buffalo Sabres (quan ho necessiten). Zach Benson arriba segurament a l’equip sense ser esperat. La majoria d’escoltes pensaven que Benson ja no estaria disponible a hores d’ara. Segurament haver compartit línia amb un prospect de la franquícia (Savoie) ha afavorit que no dubtessin a triar-lo. Patinador capdavanter, dur al forecheck i amb suficient olfacte golejador, arriba a Buffalo per sumar-se al talent dels Tuch, Thompson, Krebs, Cozens, Quinn etc.
A la 14a posició, els Penguins (ja amb Dubas al comandament), trien el center Brayden Yager. Dubas pensant en el futur, atès que els centers actuals (Crosby i Malkin) estan ja a l’ocàs de la seva carrera i el reemplaçament, si pot ser intern, molt millor (econòmicament parlant). Una mica petit i mancat de múscul però amb molt de talent ofensiu, haurà de guanyar tren inferior (i superior també, per què negar-ho) per poder fer-se un lloc a l’NHL. Molt bo als face off. I una cosa que també en parla molt bé, és que aquest any es va emportar el premi a l’sportsmanlike trophy Brad Hornung memorial.
Al pick número 15, un altre gran nom, Matt Wood. Aquesta ocasió, és Nashville Predators qui s’atreveix, Trotz i el seu equip tenien molt clar el perfil que buscaven, i si tenien Wood a tir, no desaprofitarien l’ocasió. Jugador gran, amb capacitat per acabar jugades. Campió amb Canadà a l’IIHF World Under-18, sent el màxim golejador i assistent.
16a elecció, anava per a Samuel Honzek des de Calgary. L’Eslovac va quallar una gran temporada a la WHL, amb un tir potent, cos per protegir el disc i velocitat per creuar la pista. Si no hagués estat per la seva lesió al bessó (tall), segurament hauria sortit més amunt al Draft.
Aquí hi ha la relació de picks del 17 al 32 perquè pugueu buscar les eleccions del vostre equip en aquesta primera ronda del Draft NHL 2023:
- 17– Detroit Red Wings – Axel Sandin Pellikka (D)
- 18– Winnipeg Jets – Colby Barlow (LW)
- 19– Chicago Blackhawks – Oliver Moore (C)
- 20– Seattle Kraken – Eduard Sale (LW)
- 21– Minnesota Wild – Charlie Stramel (C)
- 22– Philadelphia Flyers – Oliver Bok (D)
- 23– New York Rangers – Gabriel Perreault (RW)
- 24– Nashville Predators – Tanner Molendyk (D)
- 25– St. Louis Blues – Otto Stenberg (C)
- 26– San Jose Sharks – Quentin Musty (LW)
- 27– Colorado avalanche – Calum Ritchie (C)
- 28– Toronto Maple Leafs – Easton Cowan (RW)
- 29– St. Louis Blues – Theo Lindstein (D)
- 30– Carolina Hurricanes – Bradley Nadeau (LW)
- 31– Colorado Avalanche – Mikhail Gulyayev (D)
- 32– Vegas Golden Knights – David Edstrom (C)