No han estat uns temps senzills per als World Juniors. Aquest estiu vam poder gaudir de l’edició que s’havia d’haver disputat el Nadal passat, però que es va haver de cancel·lar després d’uns quants partits a causa de l’augment de casos COVID entre les plantilles participants. Els passats World Juniors ja es van veure canviats de Gothenburg a Edmonton per poder disputar-se a porta tancada, reassignant a la ciutat sueca l’edició del 2024. El canvi a l’estiu va comportar la possibilitat de poder disputar l’esdeveniment amb públic a les grades, però el escàndol al voltant de la federació canadenca, les dates i els preus van fer que les grades presentessin un aspecte en molts partits desolador.
No només això, sinó que el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna va provocar la sanció de la IIHF al combinat rus, participant Letònia al seu lloc. Entre tot això, finalment van ser Canadà i Finlàndia els equips que es van enfrontar a la final dels darrers World Juniors, deixant-nos una de les seqüències que passarà a la història de l’esdeveniment, amb Mason McTavish, amb 17 punts el màxim anotador de l’esdeveniment, salvant una mica de manera miraculosa sobre la mateixa línia per, en la seqüència següent, Kent Johnson marcar el gol que donaria al combinat local la victòria.
Però aquesta edició ja és als llibres d’història i ara entrem a l’edició del 2023, que busca recuperar a poc a poc la tranquil·litat i la característica que el converteixen en un esdeveniment referència a l’hoquei gel internacional. No acabarà de ser del tot el previst, ja que aquesta edició havia de celebrar-se a les ciutats russes de Novosibirsk i Omsk, però a causa del conflicte, de nou es farà al Canadà, per tercer any consecutiu, tornant a Europa el 2024, per disputar a Suècia l’edició que s’havia d’haver disputat el 2022. Però recuperem les dates, recuperem els descensos i els ascensos, i el context de la polèmica al voltant de la federació, si bé ni de prop reparat, no és tan present actualment.
A manera informativa, aquí us comparteixo els deu noms a seguir que publiquem per a l’edició 2022
Noruega puja des d’IA. El torneig es va celebrar a Asker (Noruega) de l’11 al 17 de desembre i no es disputava des del final del 2021. L’última edició l’havia guanyat Bielorússia, però la sanció de la IIHF va provocar que fos Letònia, segona classificada, l’ascendida.
Durant les mateixes dates, Espanya va disputar a Kaunas (Lituània) el Mundial IIA, quarta categoria a l’estructura IIHF i en què el combinat espanyol U20 està des del 2019, després d’ascendir el 2018. Els ibèrics van acabar en quarta posició, vencent a Romania a l’estrena (que va acabar baixant) i Holanda, en una victòria de molt mèrit. Es va posar en dificultats a Gran Bretanya i no es va poder amb el joc més físic de Lituània i Croàcia. El defensa Jaime de Bonilla va acabar a l’equip ideal de l’esdeveniment.
Deu seleccions, dos grups de cinc, i per aquest ordre anirem donant un nom per combinat a què hem de prestar atenció:
GRUP A
CANADÀ – Logan Stankoven – F – Kamloops (WHL)
Aquí realment podria entrar qualsevol nom de la convocatòria perquè, com és habitual, el Canadà presenta una bateria de jugadors en atac i defensa increïble. Logan Stankoven és un dels atacants més efectius que presenta Canadà per a aquesta edició. No és un entorn nou per a ell, ja va estar la darrera edició acabant amb 10 punts en 7 partits. La seva temporada a la WHL està sent boníssima, amb una mitjana de 2.10 punts per partit, només superat per Connor Bedard, el més que segur número u del proper Draft. L’any passat va acabar amb 104 punts a la WHL, és una màquina de sumar i dins d’un atac amb tantes alternatives, Stankoven es presenta com un jugador que pot aportar de manera real. Anotador, jugador elusiu però intens en tot moment, no és el més gran (fa 5’8″) però juga sense por, sense importar-li el rival que té davant, i tot això sumat a l’experiència que té, li fa un baluard molt vàlid per a Canadà.
SUÈCIA – Axel Sandin Pelikka – D – Skellefteå (SHL)
Va ser un dels noms sorpresa que Central Scouting va classificar com a “A”, és a dir, jugadors que es projecten com a primera ronda de cara al Draft del 2023, i la veritat que des que està més al focus, el seu rendiment ha estat molt bo , fins i tot disputant partits en SHL amb Skellefteå. Suècia compta amb moltes absències a la parcel·la defensiva (Edvinsson, Salomonsson, Havelid), i entre aquest factor i el seu bon moment de forma, serà un dels noms a seguir de prop. Jugador de qualitat individual excel·lent, que aporta ofensivament, i que haurà de ser l’encarregat d’iniciar la generació des de la zona defensiva. La bateria ofensiva de Suècia és impressionant, però al darrere ha de ser un dels que marqui la diferència amb el seu joc. Clau la seva bona feina, ja que Suècia és un combinat a qui costa una mica acoblar les peces en aquests tornejos.
REPÚBLICA TXECA – Eduard Sale – F – HC Kometa Brno (Czech)
És el proper gran projecte de la República Txeca per al Draft. En aquesta pàgina el company Moisés Vindas va fer un gran article sobre la seva figura i en aquests World Juniors tindrà l’oportunitat de lluir el seu talent davant de més públic. Per posar una mica en context de manera breu, Sale apunta a ser un d’aquells jugadors que agraden i destaquen entre els aficionats, gràcies a la seva versatilitat en atac i la seva bona rematada. Els jugadors talentosos ofensivament sempre entren per la vista, i Sale apunta que, amb confiança, pot estar entre ells. Els txecs són un bon combinat, amb talent defensiu, a destacar amb Jiricek, Svozil, Hamara, Spacek, així com ofensivament amb Kulich (un altre dels meus noms preferits), l’aportació a múltiples nivells de Rysavy. Ja no comptarem amb el mític Ivan Ivan a l’equip, però segur que apareixeran més jugadors que cridaran la nostra atenció.
ALEMANYA – Hakon Hänelt – F – Gatineau Olympiques (QMJHL)
No és la selecció alemanya de 2020 que reunia noms com Moritz Seider, Tim Stützle, JJ Peterka, Lukas Reichel, Dominik Bokk, i just aquell any Alemanya va haver de disputar contra Kazakhstan la fase per eludir el descens, la qual va resoldre al tercer partit. En les últimes participacions, els alemanys han destacat per ser un combinat molt intens i que juga absolutament igual, sigui quin sigui el marcador del partit, però a nivell talent, no s’entreveu el nivell d’aquella promoció. Hänelt és un dels alemanys que està jugant a les inferiors canadenques, després de ser escollit pels Capitals al Draft. És un jugador complet, responsable, un two-way que haurà d’agafar protagonisme i presència perquè els seus puguin estar un any més entre els millors, especialment en aquests partits davant Àustria i la República Txeca, que es presenten clau.
AUSTRIA – Vinzenz Rohrer – F – Ottawa 67’s (OHL)
L’absència de Marco Kasper de la convocatòria, al qual volen focalitzar amb el combinat sènior i retirar de les inferiors, deixa Rohrer com el puntal més reconeixible d’una selecció més modesta. Rohrer és, de fet, l’únic els drets del qual estan en possessió d’una franquícia NHL: Montreal. Va per la segona temporada a OHL amb uns números ofensius molt bons. És un jugador complet però que haurà de maximitzar la seva aportació en totes les facetes per mantenir Àustria, així com necessitar suport d’algun dels seus companys. Habitualment, en aquestes seleccions sempre acostuma a aparèixer un nom extra, però Rohrer haurà de ser el puntal.
GRUP B
ESTATS UNITS – Cutter Gauthier – F – Boston College (NCAA)
Va ser un dels jugadors que més va ascendir a les previsions i a l’elecció final del Draft del 2022 i en aquest inici de temporada està confirmant que no va ser casualitat, que és un jugador que va de debò. Li va costar una mica agafar el punt a la competició, però qüestió d’uns partits per trobar-se. Té una rematada molt bona, és un jugador molt treballador i complet, de primera línia, i ha de ser una de les referències més completes de l’atac nord-americà en aquest torneig. Els World Juniors no és un esdeveniment que permeti molts moments d’adaptació, per això haurà d’assumir des del minut u que és un dels puntals del combinat americà.
FINLÀNDIA – Aron Kiviharju – D – TPS (Liiga)
La joia de la corona de Finlàndia de cara al Draft del 2024. Kiviharju té 16 anys però ja té bons minuts als patins entre professionals. Per a la seva edat, a títol personal sempre m’impressiona aquesta agilitat de decisió que té en espais reduïts de temps, com sap sortir de la pressió i com pren aquests riscos que t’hauria de donar l’experiència. Forma part d’un combinat que té una bateria de defenses molt bona: Aleksi Heimosalmi, que sap moure’s com ningú també, Topies Vilén, Otto Salin, Aleksi Malinen, però Kiviharju té personalitat i talent per fer-se un nom i demostrar la seva capacitat. És el que s’espera d’un noi que està a la conversa pel número u del Draft del 2024. Serà un dels noms més seguits, i segur que acumularà milers de línies d’anàlisi, clips, reports, i encara li queden molts esdeveniments per viure, però hi ha ganes de veure com ho pot fer en un escenari com aquest.
ESLOVÀQUIA – Filip Mesar – F – Kitchener Rangers (OHL)
El mític Miroslav Satan va confirmar de manera prèvia als World Juniors que dos dels tres màxims exponents de la prometedora generació eslovaca estarien a l’esdeveniment. Filip Mesar es va poder contemplar en un primer moment com una elecció feta més moguda per les ganes d’unir els talents eslovacs que per mereixement, però un grapat de partits ha necessitat Mesar en gel nord-americà per demostrar que mereixia ser-hi no, sinó potser més a dalt. Jugador amb una velocitat endimoniada, amb una rematada excel·lent, un offensive-dynamo que serà segur la peça més important en atac. Està ja fet a l’estil nord-americà, desbloqueja opcions en atac, és un remolí que ha de demostrar una afició tan complicada com la de Montreal, que té un bon nombre de promeses a l’esdeveniment, que és un dels molt bons.
SUÏSSA – Lian Bichsel – D – Leksands IF (SHL)
Dallas va decidir apostar una mica més amunt del que esperava un defensa, que si acaba apropant-se al que pot ser, defineix un motlle molt buscat per la competició. Defenses de 6’5” que es moguin com ho fa Bichsel no abunden, que mantinguin hàbits físics i tinguin marge per créixer en l’aspecte ofensiu tampoc. Suïssa necessitarà que mantingui aquest càstig defensiu, però que alhora aporti a dalt, amb la seva dura rematada però també orientant bé des del darrere. El necessitaran de tot, però és una bona ocasió per demostrar que la seva valoració no està basada tan sols en la seva altura, i en la seva presència física, sinó que hi ha un jugador molt interessant darrere que mereix la posició que va tenir.
LETÒNIA – Niks Fenenko – D – Baie Comeau Drakkar (QMJHL)
Va ser escollit com a número u de l’Import Draft de la CHL, el mecanisme que usen les inferiors de Canadà per escollir jugadors internacionals i negociar amb ells. Fenenko va complir bé amb l’aposta, sent en la seva primera temporada nomenat a l’All-Star Rookie Team de la QMJHL, al costat del txec, i també participant en aquests World Juniors, David Spacek. Tot i això, no va ser escollit en el passat Draft, per la qual cosa compta amb una bona oportunitat per demostrar que, com a mínim, mereix ser tingut en consideració. Per a seleccions com Letònia, ser defensa és complicat i no et sol posar en les situacions més amables, sumat al fet que Fenenko destaca per aquesta feina que en moltes ocasions costa veure, però té una oportunitat d’exposició molt vàlida