Connect with us

Actualitat

Com es fa el calendari de l’NHL?

Durant la celebració del draft es publica el calendari de partits per a la temporada que està per començar, un procés que la tecnologia ha fet més fàcil, però en què el component humà és imprescindible.

El calendari de partits és una eina fonamental per al funcionament d’una lliga com l’NHL, que es desenvolupa en dos països d’enorme extensió com són els Estats Units i el Canadà. El fet de disposar-lo al mes de juny permet a equips i aficionats l’organització dels desplaçaments i allotjaments amb seguretat i antelació.

Una tasca titànica a càrrec de l’executiu més antic dins l’organigrama de l’NHL, el vicepresident encarregat del calendari Steve Hatze Petros. Elogiat per la seva capacitat de negociació que aconsegueix satisfer tant els equips com els operadors de televisió que més d’una vegada no coincideixen en interessos.

L’esquema del calendari

Amb la incorporació de Seattle Kraken fa un parell de temporades, va caldre modificar el model de calendari per a una lliga que passava de 31 a 32 franquícies. L’objectiu era seguir mantenint la base d’una temporada regular amb 82 partits (41 com a local i 41 més com a visitant) i que cada equip jugués almenys un partit a cada pavelló de l’NHL però cuidant alhora que tots els equips tinguin un conjunt de partits homogeni.

Partits divisionals (26 enfrontaments)

  • 4 partits (2 a casa i 2 de visitant) davant 5 rivals, en total 20 enfrontaments.
  • 3 partits (2 a casa i 1 de visitant) davant un rival, en total tres enfrontaments.
  • 3 partits (1 a casa i 2 de visitant) davant un rival, en total tres enfrontaments.

Partits dins la mateixa conferència (no divisionals / 24 enfrontaments)

  • 3 partits (2 a casa i 1 de visitant) davant quatre rivals, en total 12 enfrontaments.
  • 3 partits (1 a casa i 2 de visitant) davant quatre rivals, en total 12 enfrontaments.

Partits fora de la conferència (32 enfrontaments)

  • 2 partits (1 a casa i 1 de visitant) davant 16 rivals, en total 32 enfrontaments.

El repte de satisfer a totes les parts

Omplir aquest esquema és el repte de Hatze Petros, perquè la llista de condicionants no és curta i moltes vegades suposa lidiar amb interessos trobats. El campió de la temporada anterior ha d’iniciar la temporada a casa per a la cerimònia d’hissat de la banderola de campió. Els partits d’altres esdeveniments promocionals com Winter Classic, Stadium Series, Heritage Classic o Global Series ja tenen les seves dates fixades amb antelació.

Winter Classic 2017 Foto NHL.com
Steve Hatze Petros al 2017 | NHL.com

Amb aquests partits ja fixats el procés segueix una sèrie de passos:

  • 1- Els equips envien un mínim de dates en què els seus pavellons estan disponibles.
  • 2- Amb aquestes dates en mà, la lliga busca els esdeveniments habituals o dates en què el pavelló té altres usos per fer el calendari com a visitant de l’equip.
  • 3- Els calendaris de Vancouver Canucks, Seattle Kraken i San Jose Sharks són els primers a tancar-se en considerar-se que són les franquícies més remotes.
  • 4- Els equips de la zona horària del Pacífic quan vagin a la costa est han de jugar almenys tres partits. Igual que els de la costa est i horari central jugaran un mínim de tres en viatjar a les zones horàries de les Rocalloses i el Pacífic.
  • 5- Cap franquícia, incloses les canadenques, volen partits a casa al mes d’octubre per la gran acumulació d’esdeveniments esportius d’aquell mes.
  • 6- Les nits preferides pels equips són els dijous i els dissabtes, sent el segon de llarg el més reclamat. La menys desitjada és la dels divendres, perquè podria donar lloc a molts dels anomenats “back to back“, és a dir, partits dos dies consecutius amb el consegüent desgast físic extra.
  • 7- El desafiament més gran per a l’equip encarregat d’elaborar el calendari és quan alguns equips retiren alguna de les dates de la llista de disponibles enviada inicialment. Cal no oblidar que els pavellons són edificis multiusos on també se celebren altres esdeveniments esportius o d’espectacles. Això suposa una multa per a l’equip, però si l’esdeveniment que provoca la retirada és prou lucratiu, els equips la paguen sense pensar-ho.

Moure encara que sigui un sol partit de la data prevista inicialment, pot provocar un efecte cascada que afecti una altra gran quantitat de partits. “Si no perdéssim dates, la meva feina seria dos mesos més curta”, afirma Hatze Petros.

  • 8- De manera ideal, els equips juguen sèries a casa no més llargues de quatre partits per després jugar entre quatre i cinc partits fora de casa deixant uns dos dies de descans fins al següent partit com a local.

Les dates per a aquestes sèries com a local i visitant solen ser les primeres a intentar fixar-se, sobretot perquè són les que més pateixen per la caiguda de dates disponibles. Coordinar-se amb altres lligues que utilitzen els mateixos edificis, principalment la NBA i NLL i satisfer les cadenes de televisió que emeten partits a nivell nacional tant als Estats Units com al Canadà, és un altre dels condicionants d’aquest treball. Un procés que Hatze Petros ha portat amb mestria durant anys el que li ha valgut romandre en unes oficines on l’aterratge i la sortida d’executius està a l’ordre del dia.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Actualitat