M’agrada parlar de la nova generació a l’hoquei gel perquè crec que mostra el que està passant a la societat occidental en general. La generació Z viu el dia a dia i aquestes normes establertes que van posar els seus avis ja no els semblen les correctes.
En tot aquest canvi tenim la reaparició del “Michigan goal” o gol a l’estil Michigan si catalanitzem el terme. Amb el canvi de joc de la gent més jove que deixen enrere la part més física de l’esport i s’abracen a la part més tècnica cada cop és menys estrany veure intents d’aquest tipus de gol. Aconseguint que apareguin a tots els highlights de la televisió i mitjans de comunicació.
Com és aquest tipus de gol?
Un gol de Michigan en hoquei gel és un gol estil lacrosse -esport on per la forma amb la pala que juguen és molt fàcil portar la pilota per l’aire- marcat per un jugador que està darrere de la xarxa. Un patinador col·locarà el disc al full del seu estic i, amb el disc encara a la pala, mourà l’estic al voltant de la xarxa i intentarà ficar el disc en una cantonada superior sobre l’espatlla del porter.
Per descomptat és molt més fàcil entendre’l quan ho veus que explicar-ho amb paraules.
Per què es diu Michigan?
Encara que sembla que només parlem des de fa dos o tres anys d’aquest tipus de moviment, l’origen del moviment es remunta als anys 90. Mike Legg, un davanter de la Universitat de Michigan, va realitzar aquest moviment per primera vegada durant un joc el 1996. Va agafar el disc amb el full del seu pal i, mentre el disc encara era a la pala, el va passar al voltant de la porteria i va marcar.
A USA aquest moviment és conegut com ‘Michigan goal’ però al Canadà és simplement gol estil Lacrosse mentre que al nord d’Europa se’n diu ‘Zorro’. Si busqueu els gols d’aquest tipus els darrers anys, els jugadors que han intentat aquest tipus de gols són nascuts a partir del 2000.
El davanter dels Hurricanes, Andrei Svechnikov, va ser el primer jugador a aconseguir-ho, i el gol va arribar el 2019 contra els Flames. Ho va tornar a fer aquesta mateixa temporada, aquesta vegada contra els Jets, i com que no n’hi ha dos sense tres, el 2024 va marcar el seu tercer tant tipus Michigan davant Boston. Filip Forsberg dels Predators, va ser el segon jugador a completar el Michigan en un partit de l’NHL. Durant la mateixa temporada en què Svechnikov va destacar, Forsberg ho va aconseguir contra els Ducks.
El davanter dels Ducks, Trevor Zegras, no va perdre el temps traient la seva bossa de trucs a l’NHL. El va completar dues vegades (ja en porta tres) com a rookie durant la temporada 2021-22 i ho va tornar a fer la temporada següent, encara que aquest gol va ser anul·lat perquè la jugada estava en fora de joc. A finals del 2023, el mateix Zegras i Connor Bedard van anotar un Michigan goal durant la mateixa nit en xocs diferents.
Zegras i Sonny Milano també es van combinar per al que s’ha anomenat l’assistència tipus Michigan. Zegras estava darrere de la xarxa, va posar el disc al seu pal i el va llançar per sobre de la xarxa Milano, que el va llançar a l’aire cap a la xarxa. Kent Johnson amb Columbus, Wyatt Johnston amb Dallas. Cada cop són més els jugadors d’aquesta generació Z que hem vist els seus intents per fer aquest gol.
Mostren ser una generació que busca la seva pròpia manera de jugar i a més fer-ne una cosa que l’NHL poden ensenyar amb orgull al món.