Comencem una sèrie d’articles on recollirem de manera succinta la història dels logos de les franquícies que componen l’American Hockey League. Els logos són importants perquè són la imatge principal que els espectadors associen amb cada franquícia.
Per exemple, quan un escolta el nom dels Rochester Americans, a la seva ment es forma la imatge del seu logo, amb els seus vius colors, els de la bandera dels Estats Units d’Amèrica, i les seves estrelles. Per aquesta raó, els responsables dels equips es prenen molt seriosament la definició dels seus logotips, i en això s’ha produït una evolució que ha anat des dels logotips pràcticament artesanals, elaborats per un dibuixant a la taula de dibuix de la seva oficina, fins als actuals logos, elaborats per empreses de disseny, que disposen de tots els avenços tecnològics en matèria de disseny gràfic.
A l’hora de decidir per quina franquícia començàvem aquesta sèrie, la decisió no ha estat difícil: els Hershey Bears. Així a vola ploma podem donar tres raons per a aquesta elecció: es tracta de la franquícia més llorejada de l’AHL, amb un total de 12 títols de la Calder Cup, sent els vigents campions després de l’èpica remuntada de la final de la temporada passada contra els Coachella Valley Firebirds, en què van començar perdent els dos primers partits i van acabar guanyant després d’una agònica pròrroga en el setè partit disputat en un abarrotat Acrisure Arena, a Palm Desert; estan fent una excel·lent temporada actual, en què tenen un percentatge de punts del 82’4 %, sent òbviament el millor equip de llarg de les quatre divisions que formen l’AHL; per últim, una raó estètica: per a nosaltres, el logo actual dels Bears és dels més bonics de la competició.
De 1938 a 2001: El logotip consisteix essencialment en un ós amb trets antropomorfs que apareix de front en una acció de joc conduint un puck.
De 2001 a l’actualitat: El logotip consisteix en un ós que ha perdut els seus trets antropomorfs.
- De 1938 a 1943
Els Bears adopten el seu primer logo, consistent en un ós vestit amb un uniforme de jugador d’hoquei que en posició dreta va conduint un puck. Es tracta d’un dibuix realitzat sobre un fons blanc on la figura de l’ós i la seva indumentària estan perfilats en color marró vermellós. La cara de l’ós presenta les mandíbules obertes però sense una actitud agressiva, sinó més aviat decidida, amb una forta determinació d’avançar amb el puck controlat. El dibuix és dinàmic, en el sentit que la figura de l’ós transmet una sensació de velocitat, de moviment. Són visibles elements com l’estic i el puck. Al jersei es veu el nom de la franquícia, Bears, en lletra cursiva.
Judici estètic: Es tracta d’un logo amb un sabor antic clar, que hauria pogut ser el resultat d’un dibuixant no professional. Ens transmet la idea d´un hoquei sobre gel recolzat per un públic apassionat i potser sense el sentit del professionalisme existent avui dia.
- De 1944 a 1957
El 1944 els Bears van canviar en profunditat el seu logo original. Dues són les modificacions més significatives: d’una banda s’abandona el color vermellós i s’adopta la dualitat blanc-negre; d’altra banda, es col·loca el nom de la ciutat sobre el pit de l’ós antropomorf. Aquest canvi es fa de manera xocant ja que no es limita a un canvi al jersei sinó que s’engrandeix considerablement la mida de la tipografia per formar en lletra majúscula blanca sobre fons negre el nom de HERSHEY. La resta del logo és molt similar, amb dos canvis menors: l’extrem de l’estic deixa de ser fosc per ser blanc, ia més es perd l’ombra de l’ós entre els patins sobre el gel, de manera que el logotip perd dinamisme.
Judici estètic: Aquest va ser un canvi clarament a pitjor ja que el nou logotip va perdre colorit i el nom de la ciutat va quedar massa aparatós, en forma de rètol i a més tapant part de la figura de l’ós antropomorf. És un logotip que queda eclipsat pel rètol amb el nom de la ciutat.
- De 1958 a 1987
El nou logotip dels Bears va fer una nova volta de rosca a la figura de l’ós antropomorf. El més cridaner és que es perd l’horrent rètol amb la paraula Hershey i que la figura de l’ós jugador s’inscriu en una línia gruixuda contínua amb dos traços verticals laterals i dues seccions corbes superior i inferior. Al jersei s’endevina el nom Bears. A sota de l’ós apareix en dos nivells el nom de la franquícia, primer la paraula Hershey, tota en majúscules, i sota amb grafia més gran i en negreta la paraula Bears. Cal destacar que l’estic recupera el seu extrem en color blanc mentre que el puck apareix òbviament en color negre amb vora blanca i amb una mida més gran, donant la impressió d’haver estat copejat i estar sortint de l’extrem de l’estic.
Judici estètic: Aquest logotip té dos valors positius: elimina l’horrent rètol amb la paraula Hershey, d’una banda, i de l’altra li dóna un gran dinamisme al logotip mitjançant la perspectiva en què apareix el puck sortint de l’estic, aconseguida extralimitant-se tots dos de la línia que circumscriu tot el logotip.
- De 1988 a 2000
El que al capdavall va resultar ser l’últim logo en què va aparèixer l’ós antropomorf, va ser el més aconseguit amb diferència. Va resultar ser fins i tot un logo bonic. Es va recuperar la figura original de l’ós jugador, amb el colorit marró vermellós. A més, s’hi va afegir un tercer color, el gris com a fons sobre el qual apareixia l’ós. Tot el logotip va conservar la línia negra corba que circumscrivia a l’ós però aprimant-ne el gruix i afegint una línia interior marró vermellosa paral·lela a la negra. D’aquesta manera, el logotip va aconseguir un gran realçament estètic, conservant el millor del logotip tradicional que era el dinamisme de l’ós jugador. En resum, va ser un logo elegant i amb un sabor retro molt marcat.
Judici estètic: Aquest logotip és el millor de la saga amb l’ós antropomorf. Potser com a logo per aparèixer estampat en un jersei no sigui el més adequat, però com a imatge d’una franquícia es tracta d’un logo elegant i distingit. Un símbol dels temps heroics de l’hoquei.
- De 2001 a 2011
L’any 2001, la franquícia de la chocolate town va dur a terme un canvi radical del seu logotip per adaptar-se als nous temps. La novetat principal és l’abandonament de l’ós antropomorf per introduir la imatge d’un ós en actitud agressiva i determinada que dóna una urpada a un puck, que surt llençat cap endavant. Aquesta imatge està encapçalada pel nom de la franquícia escrit en dos nivells: al primer apareix en lletra majúscula la paraula Hershey en tipografia de color mostassa sobre fons negre; al segon nivell apareix en lletra majúscula inclinada en perspectiva i més gran que al primer nivell la paraula Bears, amb un colorit que va en progressió del mostassa al marró.
Judici estètic: Es tracta d’un logo que transmet la tremenda competitivitat que té l’hoquei sobre gel, representada en la mirada i l’actitud de l’ós, absolutament decidit i disposat a aconseguir la victòria. Es manté la paleta de colors en què domina el color marró amb tintes vermelloses i queda ben palès el nombre de la franquícia.
- De 2012 a l’actualitat
La franquícia de Pennsylvania va decidir canviar el logotip optant per un disseny circular i per una paleta de colors menys agressiva que al logo anterior. La figura de l’ós es veu ara de cos sencer, de perfil, amb una actitud ferotge, mostrant les goles obertes. El nom de la franquícia també es veu amb gran claredat, a dos nivells, el primer en tipografia més petita i de color crema i el segon en lletres més grans en color blanc i adaptades al caràcter circular del logotip. El cercle està dividit en dues seccions per un estic d’hoquei col·locat en posició horitzontal.
En aquest logo cal destacar la paleta de colors, que consisteix en un color crema per al fons i en un color marró, aquesta vegada sense el to vermellós d’antany, que s’aplica al cos de l’ós i a la resta d’elements del logotip, concretament a la línia corba que delimita la imatge íntegrament. Aquesta combinació fa que el logotip sigui d’una visió molt agradable.
Judici estètic: Es tracta d’un logo en què es transmet una sensació de solidesa ja que l’ós apareix ben plantat sobre les quatre extremitats. També d’agressivitat, ja que l’ós està amb els ullals visibles i una actitud d’atac. Els colors tan ben combinats, el crema i el marró donen al conjunt un caràcter equilibrat, sense estridències. En resum, és un logo que transmet poder i solidesa. Justament aquesta és la imatge esportiva que està donant la franquícia en les darreres temporades. Per posar-hi un però pensem que hi ha una escassetat d’elements relacionats amb l’hoquei. Només hi és present l’estic però pensem que seria aconsellable la possibilitat de vestir l’ós amb l’uniforme de l’equip. A l’extrem de l’estic sembla entreveure’s la presència d’un puck, però realment cal fixar-se molt i es pot confondre amb una ombra. En fi, hi ha poca visibilitat dels elements del joc. Convé recordar que l’ós apareix tal com sense cap element propi de la indumentària de la franquícia.
Amb això acabem aquest recorregut per la història del logotip de la franquícia més històrica i llorejada de l’AHL.