Encara amb la ressaca del draft 2023 i veure com fa un any (draft 2022) dos eslovacs encapçalaven les eleccions dels equips: Juraj Slafkovsky era l’escollit en primera posició per Montreal Canadiens i Simon Nemec, en segona per New Jersey Devils, sembla que hem redescobert Eslovàquia, un petit país a mig camí de la Europa occidental i Rusia, amb 30 anys d’existència i poc més de 5,5 milions d’habitants. La germana pobra de Txecoslovàquia, a l’ombra d’una Txèquia amb més potencial econòmic, l’equip nacional eslovac acostuma a tenir presència en mundials en el màxim nivell. Tot i que no està entre els equips favorits no té problemes per mantenir la divisió i en els darrers jocs olímpics va sorprendre a tothom aconseguint el bronze.
Un país en el que l’esport nacional és l’hoquei gel i en el que s’hi destinen molts esforços i recursos per formar als joves jugadors, molts dels quals marxen a fora de les seves fronteres per guanyar-se la vida. En la segona categoria del país, per posar un exemple, la federació destina ajudes econòmiques importants per aquells equips que compleixen el requisit d’alinear a 4 jugadors U20 i dos U18. Un país en el que les instal·lacions són abundants i es treballa molt dins i fora del gel.
Els jugadors adolescents toquen la superfície gelada pràcticament 6 dies a la setmana i quan són fora fan treball específic per millorar tècnica de patinatge, efectivitat de llançament, psicologia o altres aspectes importants del joc.
En aquest petit estat hi ha la petita regió de Trencin, al nordest de país, fronterera amb Txèquia. En un radi de 50 km hi han moltes pistes. Poblacions com Dubnica, Ilava o Topolcany orbiten al voltant de la capital Trencin.
D’aquesta regió han sortit grans noms de jugadors professionals d’hoquei gel eslovacs. I alguns amb experiència internacional:
- Pavol Demitra
Nascut a Dubnica, tristament conegut pel seu final en l’accident d’aviació que l’equip rus de KHL del Lokomotiv Yarolslavl va patir el 2011, va jugar 3 temporades als Sens, 7 temporades als Sant Louis Blues, una a LA Kings, dues a Minnesota Wild i dues a Vancouver Canucks. Va jugar també tant a la seva ciutat natal Dubnika, com al Dukla de Trencin de la primera divisió eslovaca.
- Miroslav Satan
Originari de Topolcany, campió de la copa Stanley amb Pittsburgh Penguins amb una dilatada carrera a l’NHL on va jugar a Oilers 2 anys, Sabres durant 7 temporades, 3 temporades amb els Islanders i un any amb els Pens i un amb els Bruins abans de tornar a la capital d’Eslovàquia per jugar a la KHL.
- Marian Gaborik
Potser un dels jugadors més representatius de la zona en la història recent seria Marian Gaborik, de Trencin, amb una Stanley cup aconseguida amb LA Kings la temporada 13-14. Als Minnesota Wild 8 temporades, , 4 als Rangers, dues al Blue Jackets, cinc als Kings, tres als Sens i la darrera a Tampa Bay Lightning, tot i que els darrers anys sense jugar.
- Zdeno Chara
I no ens podem oblidar d’història viva de l’NHL, Zdeno Chara, el jugador més veterà de la competició fins fa relativament poc. Nascut a Trencin. Va debutar amb els Islanders dues temporades, va passar per els Sens quatre cursos, durant 14 temporades als Bruins amb una Stanley i dos subcampionats, Capitals una temporada i la darrera als Islanders. Amb 46 anys recentment retirat.
- Tomas Tatar
També Tomas Tatar, de Ilava, és de la regió de Trencin. 7 temporades a l’òrbita del Red Wings, un pas efímer per Vegas, tres temporades als Canadiens i les dues darreres temporades als Devils.
Sense oblidar-nos que van sortir d’aquesta regió jugadors importants per la lliga espanyola les últimes dècades com Peter Kotlarik, Tibor Tatar (germà gran d’en Tomas), Jan Simko, Peter Trokan, Lukas Ruzicka, Ladislav Gabris, Martin Havlicek, ·Tomas Stano, etc.
Una regió molt prolífica de jugadors que esperem que segueixin treballant per l’hoquei gel molts anys.