Connect with us

Hoquei gel europeu

La Champions Hockey League busca generar passió a Europa

La CHL ha esdevingut el principal aparador de l’hoquei gel de clubs europeu, reunint els millors equips del continent.

Des de la posada en marxa la temporada 2014-15, el torneig ha intentat oferir als aficionats europeus el millor nivell d’hoquei gel possible. A la recerca d’aquest objectiu, la Champions Hockey League (CHL) espera tancar bretxes de nivell competitiu entre lligues i igual que la UEFA Champions League de futbol i crear moments inoblidables tant pels jugadors com pels aficionats.

En les seves primeres temporades la CHL va reunir els millors equips de les principals lligues nacionals, com la SHL (Suècia), la Liiga (Finlàndia), la Lliga Nacional (Suïssa) i la DEL (Alemanya), juntament amb alguns equips convidats de lligues en creixement d’Europa. Tot i això, el camí de la CHL no sempre ha estat fàcil. En els primers anys, el torneig va tenir dificultats per generar seguidors, sobretot entre els aficionats de països amb lligues nacionals potents. L’assistència i l’audiència eren irregulars, ja que les tradicionals rivalitats entre equips d’una mateixa lliga sovint eclipsaven la competició internacional.

La CHL compta amb una estructura exclusiva de 24 equips, això garanteix que només es classifiquin els clubs amb millors resultats de les principals lligues europees, elevant la qualitat general de la competició

Una de les principals contribucions de la CHL ha estat oferir a les nacions amb menys tradició i lligues d’hoquei gel més petites l’oportunitat de competir contra l’elit europea. Això no només ha elevat el perfil d’equips de països com Eslovènia, Dinamarca, Àustria i el Regne Unit, sinó que també ha fomentat un sentiment d’unitat i de competitivitat dins de la comunitat europea d’hoquei gel que a poc a poc genera una passió més gran per la CHL.

Rögle BK (Suècia) / Foto: newsletter.co.uk

En els darrers anys, la Lliga de Campions de l’Hoquei gel (CHL) ha experimentat una transformació significativa, presentant un nou format i noves regles de joc amb l’objectiu de millorar la competitivitat. Un dels canvis més notables és la reducció del nombre d’equips participants, passant d’un model més ampli i inclusiu a una estructura més exclusiva amb només 24 equips. Aquest ajustament garanteix que només es classifiquin els clubs amb millors resultats de les principals lligues europees, cosa que eleva la qualitat general de la competició.

Els equips de les lligues de menor nivell no van quedar exclosos del tot sinó que només 5 equips d’aquestes lligues emergents representen el seu país dins el nou format de la CHL. En centrar-se en enfrontaments d’elit, la CHL s’ha proposat de crear partits més atractius, reduint la bretxa entre els equips més forts i els més febles i garantint que cada partit sigui significatiu.

Un altre canvi significatiu es va aplicar al format de competició de la Champions d’Hoquei gel. La fase tradicional de grups de tots contra tots s’ha substituït per un sistema d’estil suís, en què els equips juguen una sèrie d’enfrontaments contra altres equips amb una classificació similar. Aquest format permet aparellaments més dinàmics i garanteix que els aficionats presenciïn partits competitius totes les jornades. Els equips que tinguin un millor rendiment en aquesta ronda d’eliminació suïssa passen a un ronda d’eliminació anada i tornada que desemboca a una final que enfronta els millors dos equips europeus de la CHL.

Aquesta estructura renovada representa un enfocament amb visió de futur per a l’hoquei gel internacional de clubs, abordant les crítiques del passat i posicionant la CHL com una competició imprescindible tant per als jugadors com per als aficionats.

Equip més exitós

  • Frölunda HC (Suècia)

Frölunda HC es destaca com l’equip més dominant en la història de la CHL, amb un impressionant rècord de 4 títols (2016, 2017, 2019, 2020). Conegut pel seu rendiment constant i la seva profunditat de plantilla, Frölunda s’ha convertit en sinònim d’èxit a la CHL, establint l’estàndard d’excel·lència a l’hoquei gel europeu de clubs.

Frölunda HC / Foto: Eurohockeyclubs.com

Màxims anotadors

  • Ryan Lasch (Pelicans)

El màxim anotador històric de la CHL, Ryan Lasch, ha acumulat 142 punts en 91 partits jugats. El nord-americà, ex estrella de St. Cloud State University, ha vestit els jerseys de Frölunda HC, TPS, SC Bern, Pelicans (actual), i ha guanyat 3 Champions.

  • Joel Lundqvist (Frölunda HC)

El germà bessó del llegendari arquer dels New York Rangers, Henrik Lundqvist, no va brillar a l’NHL, però sí que va deixar empremta a la Hockey Champions League. Va ser capità del Frölunda HC en la conquesta dels 4 trofeus europeus i va aconseguir 69 punts en 88 partits.

  • Lino Martschini (EV Zug)

Martschini és sinònim de producció a la CHL. L’actual capità altern de l’equip suís EV Zug té de mitjana 0.98 punts per partit jugat. Compta amb 55 punts en 56 partits, 8 temporades disputades i, amb només 31 anys, té tot el necessari per amenaçar el lloc de Joel Lundqvist com a segon millor anotador de la ChL.

Domini europeu

  • Suècia (SHL)

Els equips suecs han aconseguit la major quantitat de títols a la CHL (6 de 9), demostrant el seu domini a l’hoquei gel europeu de clubs.

  • Suïssa (NL) i Finlàndia (Liiga)

Els equips d’aquests països han arribat constantment a les etapes finals i han estat dels més consistents a plantar competència als equips de la SHL. Els equips finesos de JYP i Tappara van ser campions de la CHL anys enrere, mentre el Genève-Servette HC de Suïssa és l’actual campió de la competició.

Et pot interessar…

.

More in Hoquei gel europeu