Torrons, nadales, celebracions, família i… el WJC (World Junior Championship).
Des que tenia 15 anys i vaig descobrir l’hoquei sobre gel hi ha un esdeveniment que m’acompanya durant el Nadal. De la mateixa manera que saps que cada 4 anys a l’estiu tindràs 3 setmanes per gaudir amb les olimpíades, o de mundial de futbol, jo sé que cada nadal gaudiré dels millors U21 del món d’hoquei gel batre’s cara a cara per la medalla d’or, i ha deixat molts moments per al record.
Avui vull rendir homenatge a un dels meus tornejos favorits… comencem.
Aquest any el campionat es disputarà entre el 26 de Desembre i el 5 de Gener. L’amfitrió del campionat és el Canadà. Els partits es disputaran a Halifax i a Moncton, ciutats de les províncies de Nova Scotia i New Brunswick, respectivament. Aquest WJC es tenia de disputar originalment a Rússia, a Novosibirsk i Omsk però amb la crisi d’Ucraïna es va decidir canviar de país amfitrió.
Els WJC es porten disputant des del 1977, temps en què l’URSS dominava el torneig guanyant 7 de les primeres 10 edicions. A la segona meitat dels 80 el torneig va començar a guanyar popularitat a Canadà i cada vegada s’enviaven equips de més talent i des de l’any 1988 els canadencs es van imposar a 7 de les 9 següents edicions.
El medaller ara mateix és encapçalat pel Canadà amb 19 ors, seguit per Rússia/URSS amb 13 ors i Finlàndia i USA amb 5 ors. També han guanyat medalles d’or Suècia i la República Txeca (2).
Participants
Els països participants són escollits segons la participació en el torneig i les seves posteriors qualificacions en tornejos post-WJC.
Canadà, Finlàndia, Suècia, República Txeca i USA han participat a totes les edicions del WJC.
Rússia va disputar totes les edicions fins a aquest any on no podran participar per la inhabilitació de la IIHF al país a participar en competicions.
Eslovàquia es va separar de República Txeca el 1993 i des que va pujar el 1996 a la categoria del WJC no ha tornat a baixar. Suïssa també ha estat un participant regular des del 1996.
Aquest any a més participen Àustria, Alemanya i Letonia.
Altres països que han tingut participació en el torneig inclouen Letònia, Bielorússia, Kazakhstan, Dinamarca, França, Japó, Noruega, Polònia i Ucraïna.
Moments memorables
Al 1987 durant l’últim partit de la ronda classificatòria, disputat entre l’URSS i el Canadà hi va haver una batalla campal per part de TOTS els jugadors dels dos equips que va acabar amb imatges surrealistes, apagant-se les llums del camp juntament amb una tremenda xiulada a les dues seleccions. El resultat va ser la desqualificació dels dos combinats i Finlàndia guanyant la medalla d’or, la primera del seu palmarès.
A la final per la medalla d’or entre USA i Canadà amb el marcador de 3-3 arriba un puck a Fleury després d’un intent fallit d’atac de Patrick O’Sullivan i Fleury aclareix el puck, amb la mala sort de rebotar en el seu company Braydon Coburn i posteriorment entrar a la seva pròpia porteria. USA acabaria guanyant el partit per aquest marcador i així, guanyant el seu primer or en el torneig.
A la semifinal del WJC de 2007 disputat a Suècia. El partit entre USA i Canadà va arribar al Shoot-out després d’acabar empatats al final del temps regular i de la pròrroga. Les regles de la IIHF diuen que després dels 3 primers penals shots (que han de ser executats per diferents llançadors), es pot repetir un llançador tantes vegades com es vulgui. I això van fer els dos equips repetint diversos llançadors. En particular, Jonathan Toews es va fer nom aquella nit en marcar en fins a 3 ocasions. A la final batrien Rússia.
Uns anys més tard, Jonathan Toews lideraria els Chicago Blackhawks a 3 Stanley Cups.
Bogeria de partit a la semifinal del WJC de 2009 entre Rússia i Canadà. Amb Rússia liderant el partit ia falta de 45 segons i amb tot el temps i espai del món al gel, un jugador rus decideix disparar en lloc de conduir el puck més a prop i assegurar un gol encertat que els portaria a la final contra Suècia. En el seu lloc en la següent jugada acaba empatant Canadà a falta de 5 segons. El partit finalment se l’emportà el Canadà a la tanda de penals, i també la medalla d’or després de guanyar Suècia. Bogeria.
Un altre partit èpic entre Canadà i USA. En aquesta ocasió a la final del 2010 en què anava guanyant amb relatiu domini USA però Canadà va fer una remuntada èpica en els últims minuts per enviar el partit a pròrroga. En aquesta ocasió, John Carlson per a USA va definir i va donar la medalla d’or als USA. Un altre autèntic partidàs.
Semifinal increïble entre Rússia i Canadà al 2012 amb un resultat de 5-6. Canadà va estar a punt d’una altra de les seves remuntades antològiques, però no va ser suficient per batre l’equip de Nikita Kucherov. Rússia va acabar perdent a les finals contra Suècia.
Edició 2023
Per aquest any els favorits estan com sempre entre els equips de Canadà, Suècia, USA i Finlàndia. Cal posar un ull especial a Eslovàquia que comença a ressorgir amb talent TOP amb el nom de Simon Nemec i Dalibor Dvorsky. El més normal seria que guanyés Canadà però Suècia té prou equip per posar-los les coses molt complicades.
Noms a seguir
Alguns dels noms que haurien de brillar en aquest tradicional torneig nadalenc.
Canadà
Brandt Clarke (Kings), Connor Bedard (Draft 2023), Adam Fantilli (Draft 2023), Dylan Guenther (Coyotes), Logan Stankoven (Stars), Shane Wright (Kraken)
República Txeca
Davidi Jiricek (Blue Jackets), Jiri Kulich (Sabres), Eduard Sale (Draft 2023)
Estats Units
Luke Hugues (Devils), Lane Hutson (Canadiens), Logan Cooley (Coyotes), Cutter Gauthier (Flyers), Jimmy Snuggerud (Blues)
Finlàndia
Niko Huuhtanen (Lightning), Brad Lambert (Jets), Aron Kiviharju (Draft 2024)
Suècia
Leo Carlsson (Draft 2023), Fabian Lysell (Bruins), Isak Rosen (Sabres)
Eslovàquia
Simon Nemec (Devils), Dalibor Dvorsky (Draft 2023), Samuel Honzek (Draft 2023), Filip Mesar (Canadiens)
Espero que gaudiu del campionat de la mateixa manera que ho faré jo.