Avui vull dedicar-li unes línies al què considero que és el prototip de jugador d’hoquei gel perfecte. El Power Forward amb una tècnica excel·lent. Peter no és l’únic que ha patinat les pistes amb aquest perfil, altres jugadors com Eric Lindros, Mark Messier, Jaromir Jagr, Cam Neely o Brendan Shanahan han estat jugadors excel·lents en el seu moment.
Vull recordar un perfil de jugador que no és molt comú en l’hoquei gel en aquests darrers 15 anys, a excepcions com Alex Ovechkin, Evgeni Malkin o Jamie Benn.
Un “Power forward” sol considerar-se aquell jugador que és capaç de jugar de manera física, defensiva i ofensiva per parts iguals. Són jugadors que no tenen por de ficar-se en lluites en tanques, deixar anar hits i protegir el puck per crear jugades. A més, per la naturalesa del seu joc en les 3 zones ajuden bastant a les defenses i als desgastar els jugadors de l’equip contrari.
Peter en particular posseïa totes aquestes característiques i a més una tècnica exquisida que podrem veure durant tot l’article. Així doncs, detallem una mica més aquestes característiques que fan de Peter Forsberg el jugador perfecte.
Força i joc físic
Segurament és el primer que pensem quan parlem d’un “Power forward”. La força que tenen i com la fan servir al seu favor.
En aquest gol es poden veure diverses coses de les que feien especial a Peter Forsberg, la força amb la que aguanta les càrregues tant del # 4 com el hooking del # 9 són remarcables i és que cal una força tremenda al core i al tren inferior per aconseguir mantenir l’equilibri.
Potser una de les raons per les quals aquest joc físic és bastant menys comú avui en dia, és que el risc de lesions és molt més alt, no només per al que rep el hit, com en aquest cas Konstantinov, sinó perquè el que dóna aquesta càrrega automàticament té una diana a la seva esquena, i si les dónes has de saber rebre-les… això va ocórrer l’any següent:
Edge-Work, equilibri i protecció del puck
En aquest video podem veure un exemple perfecte de com s’ha de protegir la pastilla després d’una intercepció, posant el cos entre el rival i el puck evitant la possibilitat de robatori fàcil, utilitzant el cos com a escut i després aguantant l’equilibri davant de les enganxades del rival amb el stick. No només Forsberg aguanta l’equilibri després de ser enganxat per Igor Larionov, sinó que utilitza a favor seu això per amagar al porter un tir de revers i tornar al seu forehand per acabar el regat al porter. Un autèntic golàs.
He de tornar a aquest gol perquè és una autèntica obra d’art. En el qual es pot veure el magnífic edge-work i la poderosíssima primera gambada que té Peter Forsberg en què amaga constantment als rivals sobre quin costat sortirà i de què ara es parla molt per un jugador que vesteix la samarreta dels Avalanche, Cale Makar.
Per acabar aquest apartat, un altre gol en el qual podem veure els atributs esmentats amb un èmfasi en la protecció de puck. La manera que protegeix el puck utilitzant les seves cames com a escut és de llibre de text, per ensenyar als nens a les acadèmies d’hoquei gel.
Visió i creació de jugades
Peter Forsberg tenia una innata visió de joc i un repertori de passades a l’altura de pocs jugadors. En aquest exemple fa una passada elevada a Rob Blake que ve a tota velocitat i la jugada acaba en un gol de molt bella factura.
Aquest és un dels millors vídeos de tots els temps. Recomano tota la seva visualització després d’acabar l’article. Producció de Hockeywebcast
Habilitat golejadora
Forsberg no era el millor golejador de l’època però les seves habilitats anotadores estaven a l’altura de la resta d’altres grans qualitats que posseïa. El seu tir no era el mes potent però si era molt precís. Potser el que més destacava de la seva habilitat golejadora era el repertori de diferents maneres d’anotar que posseïa.
Els porters eren bastant agressius en aquella època però cal tenir en compte que Forsberg et podia sortir per qualsevol costat
Maneig del puck, skill i creativitat
Peter Forsberg és un dels jugadors més hàbils que he vist amb el puck.
La seva habilitat regatejadora sumada a la protecció del puck que utilitzava el feia un dels jugadors més complicats de defensar, moltes vegades semblava que Forsberg tenia el puck amb un fil lligat a la pala. Peter Forsberg a més és conegut per fer un dels moviments més mítics dels penalty shots, tot i que cal aclarir que no va ser el primer a fer-ho, si que ho va fer famós a l’utilitzar-lo en les finals de les olimpíades del 1994 a Lillehammer, Noruega, contra Canadà.
En conclusió, Peter Forsberg no és el millor jugador de la història però és el jugador perfecte si jo volgués construir un equip. Un jugador amb la ‘mala llet’ necessària, brillant tècnicament, líder i d’aquells que mereixen el preu de l’entrada. Per posar una pega, i va ser el gran llast d’en Peter durant la seva carrera, és que va tenir diverses lesions sobretot als peus i que li van escurçar diversos trams del que va havia de ser una carrera encara mes mítica. Quin és el vostre jugador perfecte?