Quan arriba Nadal els aficionats a l’hoquei gel tenen diverses cites per ‘gaudir’ del seu esport favorit al màxim nivell, si bé és cert que són moltes les competicions que segueixen disputant-se per aquestes dates tan especials, tres són les que destaquen per sobre de la resta.
Aquesta llista la componen l’NHL, encara que pateixi una petita aturada (tres dies) al seu calendari, l’arxiconegut World Junior Championship de la IIHF i finalment l’Spengler Cup.
¿Què és l’Spengler Cup?
La Copa Spengler és un dels tornejos més antics disputats a Europa, la seva primera edició es va celebrar el 1923. El Dr. Carl Spengler va ser el creador del torneig en plena I Guerra Mundial. Amb la impossibilitat de disputar-se tornejos o campionats a nivell de seleccions, el Dr. Spengler crea el torneig perquè tant alemanys com austríacs poguessin continuar representant-se a nivell internacional. Amb el pas del temps el torneig ha adquirit un gran prestigi al vell continent i actualment es poden veure disputant-lo a combinats nacionals així com a clubs ja que és un torneig per invitació. L´esdeveniment és organitzat per l’equip suís HC Davos entre Nadal i el dia d´Any nou. A dia d’avui, tots els partits es duen a terme al Vaillant Arena, encara que originalment es disputaven a l’aire lliure en una pista, que encara persisteix, al costat del nou pavelló.
A l’actualitat els sis equips convidats es divideixen en dos grups de 3, els grups són anomenats “Cattini” i “Torriani”. Una particularitat de l’Spengler Cup és que els grups i el calendari no es coneixen fins a poc abans de l’inici del torneig. En aquesta fase de grups cada equip s’enfronta una ocasió a cada rival. El millor equip de cada grup rep un ‘passi’ directe a les semifinals. El segon posicionat al grup Cattini juga contra el tercer classificat del grup Torriani i el segon del grup Torriani ho fa contra el tercer de Cattini. Els guanyadors d’aquestes cruïlles s’enfrontaran als campions de grup a les semifinals. Els guanyadors d’aquesta última cruïlla es veuran les cares al migdia la vigília de Cap d’Any per disputar la final del torneig.
Pel que fa al sistema de puntuació, una victòria obté 3 punts, una derrota 0 punts tret que sigui en temps extra (overtime) o penals (shutouts) on donaria 1 punt al perdedor.
Una regla que fa diferent a la Spengler de la resta de tornejos és que els clubs poden portar “reforços” per al torneig. Alguns conjunts tiren de cartera per portar en aquesta setmana de competició algun jugador que els aporti un salt de qualitat. De fet la Spengler s’ha “aprofitat” d’alguns lockouts que ha tingut l’NHL per donar-se més a conèixer i rebre un gran impuls mediàtic. Si el 2005 va comptar amb jugadors de la talla Jones Hiller, Martin St. Louis, Joe Thornton o Rick Nash. El 2012 ho van fer Patrice Bergeron , Jason Spezza, Devan Dubnyk, Ryan Smythe, Patrick Kane i de nou Joe Thornton.
Palmarès
Són moltes les dècades que porta disputant-se la Copa Spengler, això ha ‘provocat’ que hi hagi una gran quantitat de conjunts que s’han pogut emportar el prestigiós torneig, alguns dels campions ja no existeixen o formaven part d’algun país que ha patit canvis radicals des de que guanyessin la copa.
El conjunt que més vegades ha guanyat l’Spengler Cup és l’equip conegut com a Team Canada, una selecció canadenca formada normalment per jugadors d’aquesta nacionalitat que juguen en clubs europeus, encara que també és habitual que tinguin algun ‘reforç’ procedent de l’Amèrica del Nord (de l’AHL o ECHL) si cal per cobrir alguna posició. En segona posició apareix el HC Davos, club organitzador de l’esdeveniment, però que no guanya des del 2011.
En definitiva, per als amants acèrrims de l’hoquei gel o els romàntics del Nadal, l’Spengler Cup reuneix elements d’ambdós aspectes que el fan un torneig peculiar i diferent a la resta de competicions disputades al llarg del calendari anual.