Entrevista realitzada i posteriorment cedida a NHLmania.com per a la seva publicació per part de Javier Palao (@jpalaob2020).
Parlem amb Rosalie Wilkinson, l’administradora del grup de Facebook The Sens Brigade, un dels grups més importants dedicats a l’hoquei sobre gel.
Benvolguda Rosalie, abans de res vull agrair-te que hagis accedit a aquesta entrevista. Està estructurada en tres blocs temàtics: aspectes biogràfics i socials, els Ottawa Senators al vessant esportiu i, finalment, els Sens al seu vessant institucional.
Pregunta: A quina ciutat vas néixer i quin any?
Resposta: Vaig néixer a Ottawa el 1963.
P: Com s’ha viscut l’hoquei sobre gel a la teva família?
R: El meu pare va ser qui, quan era una nena, em va fer conèixer l’hoquei sobre gel. A la meva família érem un total de set persones i quatre vèiem partits d’hoquei.
P: Quins són els teus primers records relacionats amb l’hoquei?
R: Els meus primers records relatius a l’hoquei són d’estar asseguda amb el meu germà i el meu pare veient els partits. En aquella època tots animàvem els Montreal Canadiens. M’agradava molt el Ken Dryden, el porter.
P: Com es viu a Ottawa la rivalitat esportiva amb la resta d’equips canadencs de l’NHL? M’agradaria que fessis una menció especial als Montreal Canadiens i als Toronto Maple Leafs (et comento que he percebut que l’animadversió cap als Leafs és la més intensa).
R: Al meu entendre, la nostra major rivalitat és amb els Toronto Maple Leafs; amb els Montreal Canadiens també és una rivalitat forta però no tant. En els dies de partit, la gent sol publicar memes rient-se de Toronto o qualsevol altre equip contra el que juguem, però molt més quan és contra els Maple Leafs.
“Els meus pitjors moments els he viscut en veure aquells que es diuen aficionats esbroncant els jugadors per un mal partit”
P: Parlant de la selecció nacional canadenca, com es viuen els seus partits en comparació dels dels Sens?
R: Per a la gran majoria dels aficionats dels Sens, els equips nacionals canadencs, especialment els U18 i els U20, són molt estimats i seguits.
P: Quins han estat els teus millors i els teus pitjors moments com a aficionada a l’hoquei gel?
R: Els meus millors moments relatius a l’hoquei gel són tot el que fa anar a veure jugar els Senators. No hi ha res com veure’ls jugar en directe. Els meus pitjors moments els he viscut en veure aquells que es diuen aficionats esbroncant els jugadors per un mal partit.
P: Pel que fa als Senators en particular, es té a Ottawa la convicció que l’actual franquícia és la continuació de l’antiga que va haver d’emigrar a Saint Louis? M’agradaria que em parlessis sobre això, sobre la història de la franquícia segons el que tu has pogut viure a la teva família: has escoltat històries sobre aquells antics temps?
R: Crec que la gran majoria de l’afició d’Ottawa és seguidora de la nova era dels Senators. Ocasionalment, ens podem posar nostàlgics en pensar en l’antic club, però la majoria de nosaltres estem centrats en el futur.
P: Parlem ara de la teva tasca a Facebook, com va sorgir la idea del grup The Sens Brigade? Com és l’experiència d’administrar-ho?
R: Després d’estar en un altre grup dedicat als Sens, la fundadora de The Sens Brigade, Nancy Alexander, estava cansada d’aficionats queixant-se de l’equip. Ella volia un grup positiu d’aficionats que recolzessin l’equip que tant estimava. Sent una dona en tal posició, va tenir dubtes al principi però va començar amb la llista d’amics. Set anys més tard, tenim 5661 membres. Pel que fa al meu paper, puc dir que m’encanta la meva funció d’administradora. Aprenc coses noves sobre l’hoquei contínuament, tant dels aficionats que formen part del grup com de la resta d’administradors. Volem ser un grup positiu, amb una composició molt heterogènia de membres i on tots se sentin confortablement atesos, comentant i compartint els nostres coneixements sobre l’hoquei. També incentivem els nostres membres plantejant reptes com encertar quins seran els golejadors en cada partit i coses similars. Per totes aquestes raons, crec que som un dels millors grups dedicats a l’hoquei sobre gel.
P: Com vas viure l’arribada de Pierre Dorion al càrrec de General Manager? Què opines sobre la manera com està duent a terme la reconstrucció de l’equip?
R: Quan he conegut Pierre Dorion puc dir que realment m’agrada. Crec que està fent una gran feina. Que ha comès errors? Sí, els ha comès però tots els cometem. Honestament, he de dir que la reconstrucció de l’equip triga més del que havia pensat però està anant en la direcció correcta. No es pot voler arribar a la perfecció.
P: Parlant ja de la temporada actual, quina opinió et mereix la composició del roster? (segons el meu parer està descompensat, amb un atac prometedor i una defensa vulnerable en què, per exemple, el fitxatge de Michael Del Zotto ha estat un fiasco).
R: La composició de la plantilla té alguns forats…com qualsevol altre equip, crec jo. Penso que la nostra defensa és vulnerable. Però, per sobre de tot, som un equip que atresora un gran talent.
P: En quins jugadors joves tens posades més esperances, no només dels que juguen a Belleville sinó també a Atlanta Gladiators i els prospects d’altres lligues?
R: Alguns jugadors joves en què tinc posades moltes esperances són els següents: Ridly Greig (un centre esquerre que juga als Brandon Wheat Kings de la WHL), Jake Sanderson (un defensa esquerre que juga a la Universitat de Dakota del Nord de la NCHC ); pel que fa a jugadors del nostre vinculat a l’AHL, els Belleville Senators, m’agradaria destacar Lassi Thomson (defensa destre), Jacob Bernard-Docker (defensa destre) i Filip Gustavsson (porter esquerrà).
P: Què opines sobre com s’ha gestionat la renovació de Brady Tkachuk i també què penses sobre el seu nomenament com a capità (per mi és una equivocació perquè el capità hauria hagut de ser Thomas Chabot)?
R: Crec que s’ha gestionat de la manera correcta encara que el procés d’aconseguir que signés ha trigat més del que hagués estat convenient. Tkachuk té molta energia per aportar a l’equip i als aficionats. És un jugador d’equip sobre el gel i fora del gel. La seva aportació a l’organització dels Senators és molt important.
P: Quina creus que serà la classificació final de l’equip aquesta temporada?
R: Espero que puguin acabar la temporada, a causa del COVID. No faré prediccions sobre quina serà la classificació final de l’equip, encara queden un munt de partits per jugar.
“A hores d’ara no tenim un gran impacte a la societat. A mesura que anem guanyant aficionats, això canviarà”
P: Com veus la implantació social de la franquícia entre la societat d’Ottawa i d’Ontario en general? Creus que està garantit el futur per a les generacions per venir? Creus que el propietari actual, Melnyk, està fent bé les coses en aquest sentit?
R: Ottawa és el que es coneix com un “equip de mercat petit”. Som relativament nous com a franquícia, havent-nos unit a l’NHL el 1992, i no tenim la mateixa base d’aficionats que alguns dels antics equips de la regió -Toronto Maple Leafs i Montreal Canadiens per ser exactes- sí que en tenen. Així doncs, avui dia no tenim un gran impacte en la societat. A mesura que anem guanyant aficionats, això canviarà. Pel que fa a la propietat? Crec que és fàcil dir el que podríem arribar a fer amb un propietari menys extravagant, però ens hem d’adonar que el senyor Melnyk ha fet molt per promocionar la franquícia i per aconseguir que la seva llar romangui a Ottawa.
P: Veus els Senators jugant al Canadian Tire Centre en el futur o creus més probable que es mudin a una altra ubicació? Què opines sobre això?
R: Sí, veig els Senators jugant al Canadian Tire Centre en el futur. Encara que he de dir que tampoc em molestaria si es mudessin de pavelló.
P: Parlem una mica de l’AHL, dels Belleville Senators, creus que hauria de continuar sent el lloc indicat per al nostre equip vinculat? (t’ho pregunto perquè l’ambient i l’assistència de públic al CAA Arena és dels més escassos de tota l’AHL; et diré que sento enveja sana quan veig el pavelló dels Laval Rocket).
R: Sí, crec que els Belleville Senators és l’equip correcte per tenir-lo com a afiliat. Té un munt de talent esperant una oportunitat per ficar-se al nivell de l’NHL.